Fastelavn - planlæg din fastelavnsfest med Evenses

Planlæg den perfekte fastelavnsfest med Evenses

Fastelavn er mit navn

Så er det ved at være den tid på året igen. Fastelavn er lige rundt om hjørnet, og det er atter tid til at trække i kostumet og starte festlighederne. Børn og barnlige sjæle ser frem til at klæde sig ud, og et hav af forskellige fester er rundt om hjørnet. Det kan være du skal planlægge en familievenlig fest? Måske er det en kostumefest med studiet? Er der ikke styr på festen får du ris - og vi snakker ikke om fastelavnsgodter. Heldigvis er Evenses det helt rigtige sted at finde det sidste pift, der gør din fest til en uforglemmelig oplevelse.

Men først lidt historie om Fastelavn - Hvor kommer det overhovedet fra?

Fastelavn stammer fra dengang Danmark var et katolsk land i 1500-tallet, og var forbundet med den årlige faste, som varede 40 dage. I løbet af denne faste ville danskerne undvære kød, fed mad og søde sager. Derfor ville de sørge for at spise så meget som muligt af netop denne slags mad inden fasten begyndte, og det var her fastelavnen opstod. Det er i øvrigt denne faste, vi refererer til, når vi i sangen nu er det jul igen synger “for indimellem kommer fasten”. Ordet fastelavn kommer fra det tyske fastelabend, og betyder aftenen før fasten.

Fastelavnsboller.jpg

Det er også her fastelavnsboller stammer fra. Fastelavnsboller begyndte at vinde popularitet tilbage i 1600-tallet, hvor de startede som hvedeboller, der mest mindede om hvidt brød, men som langsomt udviklede de sig til det wienerbrød vi kendte i dag. Dengang handlede det som sagt om at nyde den sidste fede mad inden fasten virkeligt begyndte. Den katolske faste blev dog afskaffet i takt med at reformationen gjorde Danmark til et protestantisk land, men med lidt god vilje kan man stadig finde en god grund for at spise sig mæt i fastelavnsboller.

Fastelavnstønde.jpg

Traditionen med at slå katten af tønden kommer fra gammel overtro om at katten var et ulykke dyr. Dengang ville man tage en levende kat - ofte en sort kat - og putte den ned i en tønde. I gamle dage vare det endnu flere fordele end bare slik: den, der slog katten af tønden, blev udråbt til kattekonge, hvilket var prestigiøst, og på Amager blev kattekongen endda fritaget fra at betale skat for det kommende år. I dag er det lidt mere afslappet (og dyrevenligt) når vi slår katten af tønden, men det er stadig en uundværlig tradition, der skal være med, når du holder fastelavn.

Traditionen med fastelavnsris stammer ligeledes fra 1700-tallet, og kommer fra at riset blev set som et symbol for frugtbarhed. Dengang var traditionen at unge mennesker ville snige sig ind på deres kammeraters værelse og “rise” dem til de vågnede. Med det menes at de ville slå dem med fastelavnsriset så de vågnede, og blive ved indtil de blev tilbudt fastelavnsboller og andre godter af deres venner.

I dag bliver det set skævt på at tæske sovende mennesker med et fastelavnsris, men heldigvis er vores event specialister klar til at hjælpe dig med at finde anden underholdning til din fastelavnsfest. Send os en email eller giv os et opkald, så skal vi glædeligt hjælpe dig med arrangere et brag af en fastelavnsfest. Vi kan hjælpe med alt fra DJs og Acts til Food trucks.



Kvalitetsgaranti
Personlig service
Altid garanti
Erfaring fra 10.000+ events
Skal dit event blive en succes?

Vi er her for at give dig en dag, du aldrig glemmer.

Advice
Har du brug for hjælp og rådgivning?

Vi er klar til at hjælpe dig!