Oktoberfest

Oktoberfest er den tid på året, hvor du kan høre tysk schlager musik hele dagen lang. Men en god oktoberfest handler om mere end bare weißbier og bratwurste, så hvis du vil organisere en ideel Oktoberfest er Evenses den rette at komme til.

I dag er Oktoberfesten verdens største folkefest, med millioner af internationale deltagere, men hvordan opstod den tyske tradition, og hvordan har den udviklet sig gennem årene?

Oktoberfesten startede oprindeligt som et hestevæddeløb. I 1810 blev kronprins Ludwig af Bayern gift med prinsesse Therese von Sachsen-Hildburghausen. Denne fest varede i alt 5 dage, og til ære for brylluppet fandt en hestevæddeløb sted på Theresienwiese. Alle i Bayern og det omkringliggende område var enige; dette skal være en årlig festival. I 1819 besluttede byen München at tage begivenheden i egne hænder og sikre, at den fortsat kunne fejres årligt.

Hvorfor hedder det Oktoberfest, når det starter i september? Svaret er simpelt, det har et kommercielt synspunkt. Vejrforholdene er bedre, og septembernætterne er varmere. Dette giver besøgende mere tid til at nyde atmosfæren udenfor på en tysk biergarten i længere tid.

Oktoberfest er organiseret over hele Tyskland, men Oktoberfest München er den største folkefest i verden. Klokken 12.00 er den første tønde øl forbundet, og borgmesteren i München banker på den første øl. Med ordene "O'zapft is", hvilket betyder "der tappes", åbnes Oktoberfesten officielt. I årenes løb har Oktoberfest også spredt sig til Danmark.

Oktoberfest i dag

Nu hvor fejringens oprindelse er blevet mere tydelig, så lad os se på Oktoberfesten, som alle kender den og specifikt på den største og mest berømte; Oktoberfest München. For eksempel havde Oktoberfesten 2019 mere end 6,3 millioner besøgende, og mere end 7,5 millioner liter øl blev drukket.

Selve festen består af en messe med kolossale, smukt dekorerede telte, hvor du kan få øl og vin. Det specielle ved denne øl er, at den traditionelt serveres i en Maß. En Maß er et ølkrus med en kapacitet på en liter. Den øl, der serveres, er ikke en hvilken som helst øl. Det er fastlagt ved lov, at kun et par bryggerier fra München må levere øllen.

pexels-brett-sayles-1467807 (1).jpg

Oktoberfest musik

Selvfølgelig inkluderer en dejlig stor fest også musik. Når du besøger et øltelt på Theresienwiese (pladsen, hvor oktoberfesten afholdes), er der et liveband midt i publikum på en hævet scene. Bandmedlemmerne er påklædt efter temaet med mændene i lederhosen og kvinderne i en dirndl, og de spiller ikke kun tysk, men også international musik. Sangen, der går igen hver dag er Ein Prosit.

Den musik, der kan høres under Oktoberfesten, kaldes også umpa-umpa musik. Denne form for musik spilles af umpa-bands med messinginstrumenter og harmonika.

Kunstnere til oktoberfest

Scenerne på Oktoberfest bruges derfor ofte af kunstnere, der ud over et internationalt repertoire også udfører tysk musik. Hvert år vælges årets Wiesen-hit. Blandt andet Helene Fischer med Atemlos durch den nat og Josh med Cordula Grün er allerede blevet kåret til årets Wiesen-hit.

Leder du stadig efter en kunstner, der vil give din Oktoberfest de bedste hits?. Hos Evenses har vi en bred vifte af kunstnere, og vi kan hjælpe med at arrangere et oktoberfest-tema.

Hold din egen Oktoberfest

Føler du dig endnu mere i humør til en Oktoberfest efter at have læst teksten? Du behøver heldigvis ikke rejse hele vejen til München - du kan vælge selv at arrangere en Oktoberfest. Vi hjælper dig gerne med at gøre din oktoberfest til en stor succes. Kolde fadøl, live musik og råd til udsmykning er noget vi gerne hjælper med.

Dekorationen er også super vigtig. For at give din fest den ægte Oktoberfest-atmosfære bør ølbænke og ølkrus være til stede. Det er også vigtigt, at alle dine gæster kommer i Oktoberfest-tøj. Mændene bærer traditionel lederhosen, og kvinderne bærer en dirndl.

Nu hvor alt er ordnet, er der kun én ting tilbage at gøre: At nyde oktoberfesten med masser af øl, musik og godt selskab. Men glem ikke vinen og de ikke-alkoholiske drikkevarer.

Vil du gerne have hjælp til at organisere en ægte Oktoberfest, og vil du gerne finde ud af, hvilke kunstnere, der passer til begivenheden godt og passer til dit budget? Så er du velkommen til at kontakte os.

FAQ Oktoberfest

Hvor længe varer Oktoberfesten?

Alt efter hvordan ugedagene falder i forhold til den 15. September kan oktoberfesten vare lidt længere eller kortere, men generelt varer den omkring 16 dage. Hvis du vælger at arrangere din egen oktoberfest behøver du dog ikke holde festen kørende i 16 dage.

Hvorfor hedder det Oktoberfest, når det er i september?

Oktoberfest er flyttet til september gennem årene. Årsagerne til dette er hovedsageligt de varme septemberaftener og bedre vejrforhold. Traditionen tro har festen dog beholdt sit navn.

Hvilke øl-mærker drikkes der under Oktoberfesten i München?

Det er fastslået ved lov, at kun følgende øl må serveres under Oktoberfesten i München:

Augustiner (Augustiner-Bräu)
Hacker-Pschorr (Paulaner Brauerei Gruppe, Brau Holding International)
Hofbräu München (Staatliches Hofbräuhaus)
Löwenbräu (Löwenbräu, AB InBev)
Paulaner (Paulaner Brauerei Gruppe, Brau Holding International)
Spaten (Spaten-Franziskaner-Bräu, AB InBev)

Hvor mange besøgende kommer til Oktoberfesten?

Hvor mange besøgende kommer til Oktoberfesten?
Millioner. Oktoberfest 2018 i München havde for eksempel mere end 6,3 millioner besøgende. Dette er spredt over hele perioden.

Hvorfor skal jeg bestille min Oktoberfest-underholdning hos Evenses og ikke andre steder?

Vi har mange års erfaring med at levere underholdning. Mere end 7.000 kunder har henvendt sig til os før dig, og de har givet os en gennemsnitlig anmeldelse på 9.3/10.
Vi ved derfor, hvor vigtigt det er at have din mulighed i sikre hænder.
Vores fordele:
✓ Ryd alt-i-priser: ingen overraskelser bagefter
✓ I tilfælde af sygdom eller force majeure giver vi altid en værdig erstatning
✓ Alle vores handlinger er udelukkende professionelle og vælges ud fra erfaring og udseende
✓ Meget opmærksom på dine ønsker og præferencer
✓ Vores team er tilgængeligt 24/7 for at hjælpe dig
✓ Tusinder af forestillinger og mange positive referencer

Skal dit event blive en succes?

Vi er her for at give dig en dag, du aldrig glemmer.